tisdag 6 april 2010

Påskalamm

Det här är mitt allra bästa lammrecept som jag passade på att göra nu till påsk. Det tar lite tid men är väldigt enkelt och i stort sett omöjligt att misslyckas med. Nu gjorde jag på stek men man kan lika gärna använda bog, då kan man ta av en timme på rimmningen och en timme koktid.


Steg 1:

Bena ur och knyt ihop steken till en jämntjock limpa.


Rimma lammet i ca fem timmar i 2 liter vatten 2 dl salt och en näve socker.


Steg 2:Värm ugnen till 175 grader. Ta upp lammet och torka det torrt. Hetta upp rejält med smör i en gryta och bryn lammet snyggt runt om. Lägg i grovt skurna rotsaker, rödlök och fem - sex vitlöksklyftor. Bryn dem med i några minuter. Slå på en flaska rött vin och lika mycket kokande vatten, smaksätt med fond och rejält med örtkryddor tex lagerblad, salvia, dragon eller vad du har hemma/gillar. Lägg på lock och ställ in i ugnen i ca fem timmar. Slå över sky lite då och då.

Steg 3: När lammet är klart fiskar du ur grönsakerna och puréar dem. Späd med spadet från grytan och rör i en klick smör för smaken. Ta bort steksnöret och skär lammet i tjocka skivor, försöker man skära för tunnt kommer det falla sönder för det är ett mört lamm vi talar om. Servera med tex bönor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar