tisdag 27 april 2010

Husmodern - alltid rätt i tiden.

Det har inte blivit så mycket matlagning på sista tiden eftersom den gravida sambon har slutat vara gravid och istället har en tredje enhet bosatt sig här. Men det finns husmodersaktiviteter som man ändå kan framhäva.

Inför förlossningen fick vi ett riktigt bra husmoderstips - fyll frysen med mat. Detta gjorde vi och nu är man väldigt tacksam för att, istället för att slänga ihop något bara för man måste ha näring, så kan man plocka fram ett par portioner mat lagade med tid och kärlek, klara att värma. Inte det lyxigaste, men väldigt bekvämt.
Hur som. Jag vill även påpeka att denna blogg och dess innehåll är väldigt rätt tiden. Här och var så dyker det upp saker som visar på detta. Jag vill lyfta upp två exempel från tidsskrifter som ändå klassas som "medvetna" och "rätt".

Innehållet i Köksalmanackan har många gånger varit utsatt för lite hån från oss bloggare. Men många av recepten i den är ändå sådant som är klassiskt och alltid bör ha en given plats på bordet. I DI Weekend från 9 april finner vi att systrarna Eisenman (Två systrars söta, Soppor, bröd och röror, Vinterns söta och Sommarens söta) skriver om hur man skall göra för att sufflén skall bli en delikat upplevelse. Det är inte helt utan att man ser systrarna som moderna Husmödrar.
Ett exempel på hur rätt vår blogg är finner vi i senaste numret (13) av Filter, troligtvis det absolut bästa magasinet på marknaden idag. I mat & dryck-sektionen finner vi en notis om fonduens revansch, eller snarast om att Annika Ingelson och Carl Ehernkrona gör precis det som vi gör, fast i bokform (70-talets mat). Annika och Carl tar 70-talsmat och hottar upp recepten till moderna. Strålande!

Det enda som jag ser som ett problem med boken verkar vara fotot. Av någon fullkomligt outgrundlig och besynnerlig anledning anser Linus Meyer att mat skall presenteras på en bit ihopskrynklat tyg eller, som Päron med After eight, förklätt till något man snarast förväntar sig hitta i en blöja. Jag skulle säga att fotot inte är modernt utan snarast så extremt 80-tals- och "konst"inspirerat att det gör ont att titta på.

Ja, ja. Jag kommer troligtvis att köpa boken ändå.

Ha det gott!

2 kommentarer:

  1. Boken är köpt. Kul koncept men bilderna är så överstajlade att jag inte får lust att prova recepten. På något sätt inspirerar de mer till att faktiskt slabba ut den där Flygade Jacob i långpanna på 70-tals manér.

    SvaraRadera
  2. Fick mitt ex av boken med posten idag. Här ska läsas!

    SvaraRadera