söndag 11 april 2010

Blandade ryssar

10 april - lördag och Ingvar.
Jag var dock bortbjuden till Konjären och spisade storslagen kvällsvard den 10 april med några andra så det blev Rysk pyttipanna på söndagen den 11:e istället.

Svärmor har den goda vanan att fylla år detta datum och just denna söndag gör hon det med bravur och fyller jämt (60), vilket firas på distans med flådig helgmat á la Husmodern.

2 dl långkornigt ris, 4 1/4 dl vatten, 1 buljongtärning eller ca 1/4 tsk salt, 4 hg köttfärs, 1 tsk salt, nymald peppar, 2 msk smör eller margarin, 2 gula lökar, ca 2 dl rödbetstärningar, ca 1 dl inlagd gurka, också i tärningar, ca 4 msk kapris.
Till Servering: 4 äggulor och 1 1/2 - 2 dl gräddfil. Kan smaksättas med lite senap eller pepparrot.

Koka riset i tärningsbuljong eller saltat vatten under tätt lock, 20 minuter. Fräs under tiden färsen i stekpanna, så att den blir smulig och genomstekt och krydda. Kan spädas med ett par msk rödbetsspad eller vatten. Smörfräs hackad lök för sig i stekpanna eller kastrull. Blanda ner löken i färsen tillsammans med rödbetstärnigar, gurka och kapris. Hetta upp färsen - den kan också lagas i god tid, om man vill, och blanda sedan med det heta nykokta riset. Det är inte nödvändigt med både äggula och gräddfil till - men gott!

Det enda modifieringen var att byta ut köttfärs till qournfärs för vegetarianens skull. Jag valde givetvis både äggula och gräddfil, samt att smaksätta gräddfilen med lite dijonsenap. När sambon ropades in för mat tittade hon på maten och sa: Den ser verkligen ut som 70-talsmat. När hon sedan smakade på den sa hon: Den smakar verkligen som 70-talsmat.
Jag kan inte annat än att hålla med. Det smakade på intet sätt illa, men det var som lite klent. Man skulle nog ha ökat mängden rödbetor samt dragit på en ordentlig saltgurka som gav kraft och en fet smetana istället för en mjäkig gräddfil. Sen måste jag även tillstå att i en rätt som denna så kan inte qourn ersätta köttfärs, som faktiskt har en egen smak.

Ha det gott!

4 kommentarer:

  1. Hej, jag snubblade in här från Den bruna maten och bläddrar förtjust bland 70-talsmaten. Den här rätten begriper mig inte på, och ännu mindre sedan jag berättat om den i familjen.

    Dotterns pojkvän är född i Ryssland, och garvade åt beskrivningen på den ryska pyttipannan. För ett skolarbete hade han intervjuat mamma och mormor om maten och livet i Ryssland. Den här rätten fanns definitivt inte med. Och alldeles säkert inte 1976. Ingen av dem hade ätit ris innan murens fall...

    Potatis åt man i Ryssland. Och bovete, ett gryn som kokas och används som vi använder ris, bulgur, matvete etc nuförtiden.

    - De kallar den säkert bara rysk för att det är rödbetor. Rödbetor äter vi. Mycket och ofta.

    Själv tänker jag att det ser ut som om nån var sugen på biff á la Lindström men blev lat och struntade i att göra biffar ;)

    SvaraRadera
  2. Jag tror också att det är rödbetorna som husmodern har hakat upp sig på.
    Det finns ett recept på snabb rysk soppa, som innehåller 1 liter buljong, 2 dl rivna inlagda rödbetor och 2 dl riven vitkål. Servera med gräddfil, härligt! Fast den innehåller iofs både vitkål och rödbetor OCH smakar illa - så den kan nog vara rysk ändå...

    SvaraRadera
  3. Yummie! Kanske skulle överraska med den en lunch?

    SvaraRadera
  4. Haha! Helt klart Lättjans Biff á la Lindström!

    SvaraRadera