Buljongkokta köttbullar ser inte så fräckt ut men de smakar riktigt gott. Så här ser receptet i almanacken ut - utan (större) ändringar.
Blanda 4-5 hg ren oxfärs med 1 dl uppblött rivebröd, 1 ägg, 6-8 finhackade sardellfiléer. Krydda bara med lite peppar. Blanda också i 1 finhackad gul lök och 1 knippa hackad persilja. Fräs eventuellt lök och persilja i en klick smör. Blanda färsen väl och tillsätt efter hand ca 1 dl vatten.
Värm 1 1/2 liter buljong i en kastrull. Forma färsen till tomatstora bullar och lägg dem i den kokande buljongen. Sjud dem försiktigt i ca 20 minuter eller tills bullarna flyter upp.
Späd med 5-6 dl av buljongen. Smaka av såsen med 2-3 msk kapris och lite av kaprisspadet.
I det här läget smakade såsen inte särskilt mycket så jag förstärkte med en skvätt soja och grädde.
Serverade med kokt potatis och lite grönsaker.
Baserat på rena fördomar skulle jag säga att buljongkokt köttfärs känns tyskt. Jag blev serverad en fantastiskt god variant hemma hos en familj i södra Tyskland där de hade fyllt paprikor med köttfärs och sedan sakta kokat dem i buljong och grädde. Galet gott.
SvaraRaderaJag googlade Königsberg (Kaliningrad) lite snabbt och kunde konstatera att staden i olika perioder har varit känd för olika saker: 1600-tal: tågvirke
1700-tal: Kant
1900-tal: blodiga strider
Så med lite tur kommer din bloggning nu ge receptet med Königsbergare en renässans vilket gör att om ca 100 år kommer någon tjomme att lägga "2000-tal: buljongkokt köttfärs" till listan över saker som Königsberg är känt för.
Det tror jag iaf.