lördag 20 februari 2010

Skrubba apelsiner!

Under senare år har vi ofta mötts av larmrapporter om gifter i våra livsmedel. Hur är det med apelsinerna och apelsinskalen?

Så inleder Husmodern en kortare artikel om apelsiner - saft och marmelad. I artikeln utvecklas resonemangen kring gifter och deras betydelser samt att utomeuropeiska apelsiner givetvis är värre än europeiska och israeliska Jaffaapelsiner utpekas som varnande exempel med dubbelt så mycket bifinyl (antimögelmedel) på sig jämfört med spanska apelsiner.

Vidare uppmanar Husmodern oss att inte lita på märkningen "giftfritt" eller på hälsokostbutikernas biodynamiskt odlade produkter då det i en undersökning visade sig att halten DDT (sic!) var lika hög i både vanliga citrusfrukter som i de som såldes som giftfria. Vi lugnas dock av att halterna av andra gifter dock var lägre i de citrusfrukter som salufördes som giftfria.

Jaha tänkte jag. Då är det bäst att jag skrubbar mina ECO-apelsiner som jag tänkte göra apelsinmarmelad på. Det där DDT låter otäckt.

5 rejält stora apelsiner (ca 1,8 kg) skrubbades noga, klyftades och skars i små bitar. Detta kördes ner i en stor gryta där det kokades upp och fick sig en släng av stavmixern för att få den sköna blandningen av mos och lite större bitar. En påse gelatineringspulver rördes ner och därefter 1 kg socker. Hopkokning i någon minut och sen upp på burk. Ja, helt vanlig marmelad utan vare sig knorrar, tillägg eller ändringar. Jag börjar bli en bra Husmoder.

Tilläggs skall nog dock att Husmodern påpekar i sin artikel att köpe-marmelad sällan eller aldrig innehåller gifter.

Ha det gott!

1 kommentar:

  1. Ett mycket tilltalande recept. dock lite mycket socker . som skall prövas en regnig dag .Idag skiner sol som en stor Jaffa apelsin

    SvaraRadera