torsdag 22 juli 2010

En burk keso kan bli så mycket

Husmodern har ett helt uppslag med ovanstående rubrik där man dels får blandad information om keso och dels flera olika recept. Här kommer några godbitar av det första och ett av de sista:

Ni har väl upptäckt den användbara keson? Den kom i marknaden redan på 50-talet och fanns länge i 200 g-bägare. Men i slutet av förra året kom dels nya fyrkantiga förpackningar, dels en större variant på 500 g.

Näringsvärden per 100 gram: 12,9 g protein. 4,0 g fett. 2,0 g kolhydrater. 70 mg kalcium. 95 kalorier.

Keso finns i en stor del av landet men inte överallt. I Skåne, delar av Västsverige och Norrland finns istället kvarg, med namnet Kesella.

Receptet: Keso med räkor
1 burk keso (200 g), 1 1/2 kryddmått salt, 1/2 dl finklippt dill, 2-3 hg färska räkor, salladsblad, citronklyftor. Blanda keson med salt och dill. Servera med sallad och räkor, garnera med citron.

Det blev en god sommarmiddag tillsammans med bröd och olja. Jag följde receptet (om man nu kan kalla det ett recept att blanda ihop tre ingredienser) men gjorde salladen lite roligare med tomat, gurka, paprika och vinägrett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar