1976 kunde man koka ärtsoppa på olika vis.
Ett grundrecept kan varieras på flera olika sätt, men inte helt oväntat så valde jag att laga på ett lite annat sätt än husmodern, trots att det fanns flera alternativ.
Grundrecept:
1-2 gula lökar, 1 pkt gula ärter (ca 500 g), 1 liten rimmad grislägg (3/4 - 1 kg), 2 1/2 l vatten, 1 tsk salt, 3/4 tsk timjan och eller mejram.
Skiva löken. Skölj ärter och kött. Lägg dem i en stor kastrull eller gryta tillsammans med löken. Häll på vattnet och salta. Koka upp och skumma ett par gånger. Koka sedan soppan sakta under lock tills ärter och kött är mjuka, ca 2 timmar. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Lägg tillbaka köttet i soppan. (Skivat kött serveras för sig.) Krydda med timjan/mejram och lite mer salt om det behövs. Koka upp soppan och servera den med senap till.
Om man varierar och vill koka soppan på blötlagda ärter så skall man först koka läggen en timme innan man hystar i ärter och lök.
Om man varierar med bog istället för lägg skall man bara koka med köttet i en timme.
Om man varierar med fläskkorv istället för lägg så skall man även tillsätta 3 buljongtärningar, öka mängden salt och vatten. Korven skall man låta koka med i en timme innan den plockas upp, skinnas och skivas innan den åter far ner i den färdiga soppan strax innan servering.
Eftersom jag var gräsänkling och lappsjuk hyrde jag in mig själv i kollegans kök med löfte om att bjuda honom, hans sambo samt hans kusin på den bästa ärtsoppa de ätit. Självklart gjorde jag några mindre förändringar i Husmoderns grundrecept för att få en härlig ärtsoppa.
500 g ärtor blötlades på kvällen innan.
Jag skalade två små gula lökar och en morot samt delade den rimmade läggen (på ben) i två delar och skar bort svålen. Allt lades i en stor gryta tillsammans med 3 liter vatten, en grönsaks-buljongtärning samt två lagerblad, 2 msk mejram och en rejäl nypa salt. Detta fick koka i ca 1,5 timmar innan jag fiskade upp läggen och la den åt sidan en stund. Jag rensade bort skal med mera som hade lagt sig på ytan i ett par omgångar och lät soppan fortsätta koka. Efter ca 2 timmar total koktid skar jag köttet i 2x2x2 cm stora kuber och la upp i tallrikar. Jag plockade upp lök, morot och lagerblad ur soppan och smakade av med 1 msk fransk och 1 msk sötstark svensk senap. Soppan hälldes på köttet i tallrikarna och serverades med senap som sig bör.
Attans vad gott det blev tyckte jag. Dessutom fick jag uppfattningen att de andra vid bordet även de tyckte det smakade gott, för alla tog om en extra gång. Notera gärna de perfekta tallrikarna som kollegan kunde rota fram för en extra tjusig presentation av maten.
Ha det gott!
måndag 8 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Låter smaskigt och betydligt lyxigare än ärtsoppskorvarna som man köper i affären. Tydligen ska man använda sig av mejram i rätter som dessa för att förhindra gasig buk. Liten husmorshemlighet
SvaraRadera